Nepovolené zhromaždenie v Šarišských Michaľanoch

08.08.2009 Sabinov

Dnes pred 13-tou hodinou sa začali schádzať na ihrisku v Šarišských Michaľanoch, okr. , Sabinov prívrženci Slovenskej pospolitosti na neohlásenom a nepovolenom stretnutí.
Krátko po 15 tej hodine boli účastníci zhromaždenia vyzvaní starostom obce, aby do určenej hodiny opustili priestor, na ktorom organizovali nepovolené zhromaždenie. Zhromaždení výzvu nerešpektovali a nerozišli sa. Na základe apelov a výziev p. Kotlebu k vystúpeniam rôznych ním pozvaných hostí sa jednoznačne identifikoval ako organizátor neohláseného stretnutia. Tým sa dopustil porušenia ustanovenia § 14 zák. č. 84/90 o zhromažďovacom práve . Zástupcom polície bol vyzvaný, aby ho nasledoval a podal vysvetlenie. Počas tejto výzvy členovia Slovenskej pospolitosti a ich prívrženci začali hádzať kamene, fľaše a sklenené poháre do policajtov a aj vyzývajúceho policajta. Keďže k uposlúchnutiu výzvy polície nedošlo, bol p. Kotleba predvedený na príslušné obvodné oddelenie policajného zboru k podaniu vysvetlenia.
Zároveň policajti v medziach zákona zakročili voči útočiacim zhromaždeným, aby nastolili verejný poriadok.

Doplnené:

Skupina približne 15 prevažne mladých mužov oblečených v tmavých odevoch dorazila ešte predpoludním do Šarišských Michalian.
Polícia ich odprevadila zo železničnej stanice až k areálu obecného futbalového klubu. S novinármi neboli ochotní komunikovať a neuviedli ani dôvod, prečo sa tu zišli.
Na poriadok v obci v súvislosti s dnešným avizovaným stretnutím, ktoré zverejnila na svojich internetových stránkach Slovenská pospolitosť, dohliadajú desiatky policajtov. Krátko pred 12.00 h dorazil aj autobus s členmi poriadkových jednotiek polície.
Hovorkyňa Krajského riaditeľstva (KR) Policajného zboru (PZ) v Prešove Magdaléna Fečová pre TASR uviedla, že polícia má dostatočný počet síl a prostriedkov na zabezpečenie verejného poriadku a zamedzenie prípadným konfliktom.
 

Vyberte región